januari 09, 2017

Ny lödstation inköpt

Länkarna till Kjell & Co ges i samarbete med Kjell & Co denna gång! Passa gärna på handla där ni om ni behöver.


Nyligen gick min lödstation sönder - igen! Det fick bli att ta sig till Kjell & Co för att köpa deras  billigaste modell. Förra gången köpte jag en dyrare modell av dem, en med digital temperaturmätare. Den har hållit i två år så det får väl ses som acceptabelt.

Enligt min kollega går alla lödstationer sönder med tiden. Det sitter en kabel inuti dem som bränns ut och sen blir den inte varm längre. Det går att byta ut kabeln, men Kjells billigaste lödstation kostade för en månad sedan 149 kr vilket kändes som en acceptabel kostnad även om det bara kommer hålla ett år. Jag rekommenderar er dock att spara kvittot.

Sist jag köpte den billigaste modellen höll den bara en lödning. Jag fick då gå tillbaka till butiken och köpte sedan den dyrare modellen som då kostade 499 kr (nu 599). Som tur var så var det inte några problem att byta.

Jag använder den i alla fall ett par gånger i veckan, skulle jag säga. Låt säga i snitt fem timmar i veckan. Ska man löda fem timmar varje dag bör man nog satsa på något dyrare.

Av mina moddarkollegor har en dyrare modell som jag inte är insatt i, Hakko FX-888D (länken går till den enda europeiska återförsäljaren). Han rekommenderar dock att hellre köpa en Weller som är lättare hitta delar till. På kjell finns en för 1299 och en annan för 2799. Själv kan jag inte säga varför man behöver ha en sådan dyr.

Anledningen att lödstationerna går sönder för mig tror jag till viss del beror på att jag glömmer stänga av dem. Nu har jag satt upp en liten lapp på min skärm: "löd - stäng" som påminnelse. Jag försöker även se till att stänga av den så snart jag känner mig klar. Behöver jag fixa mer får jag sätta på den igen. Den blir varm igen på kanske 30 sekunder (något längre om den är helt kall) så det kan vara acceptabel väntetid.

Ett annat hjälpmedel jag rekommenderar är denna tennsug vi säljer för 39 kr (finns även i webshop). Ett alternativ till tennsug är en fläta, vilket jag dock personligen har svårare lyckas med. Kanske beror det på att mina lödningsjobb ofta kräver man plockar bort komponenter och då är tennsugen snabbast och enklast tycker jag.

Här en video jag gjorde på när jag bytte spak på en gamecube handkontroll:
_

Lödtennet jag personligen gillar är den tunnaste från Biltema. Billig, tunn och blyfri. Vissa lödexperter säger man inte ska använda blyfri, fast den med bly får ju inte säljas i EU längre, och för det andra har jag själv inte haft några problem med den blyfria. Ser lödningen bra ut, är den bra. Ser den dålig ut får man löda om! Klarar man inte att göra en bra lödning, bör man inte löda.

Här är liten snabbkurs om löddning: http://www.kennethshem.se/loedkurs.htm

Kan tilläggas att jag inte påstår mig vara en expert på lödning. Till exempel, för en månad sedan bytte jag en högtalare på en GBC konsol strax innan den skulle skickas. Jag tyckte nämligen, i sista stund, att ljudet var lite för lågt för att vara acceptabelt. Men det gick lite snabbt med lödningen i stressen och kabeln lossnade under frakt. Kunden undrade varför det inte var något ljud på konsolen, vilket ju var pinsamt eftersom jag la extra tid just på det. Dock löste det sig i slutet eftersom de själva hade lödutrustning.

Att sätta in en ny högtalare på en GBC är för övrigt ganska vanligt. Jag har testat några olika högtalarmodeller och kan rekommendera den vi säljer för 25 kr. Det finns mer att säga om högtalare vilket kanske jag gör i ett annat inlägg!

1 kommentar:

  1. Hej alla jag heter elizabeth james det mest underbara som jag någonsin har upplevt och jag behöver dela detta stora vittnesbörd ... Jag vill bara säga tack till doktor maraba för att ta tid för att hjälpa mig att kasta stavningen som tar tillbaka min ex älskare {Nu min man}, som plötsligt förlorat intresse för mig efter sex månaders engagemang, men idag är vi gifta och vi är mer lyckligare än aldrig tidigare, jag var verkligen flabbergastad och chockad när min ex lover stefan börjar be om förlåtelse och för mig Att acceptera honom tillbaka .. Jag är verkligen kortfattad av ord och glädje och jag vet inte hur mycket jag ska förmedla min uppskattning till dig. Dr.maraba du är en Gud som skickas för att återställa brutna relationer. De tycker om att hjälpa människor att uppnå sina önskningar , Hitta sann kärlek, få sina ex älskare tillbaka, sluta missbrukande relationer, hitta framgång, locka lycka, hitta själskompisar och mer, kontakta honom idag. Och låt honom visa dig underverk och förvåning av hans kärleksspelsystem. Han levererar resultat till sitt bästa i verklig stavgjutning, maila honom för hjälp odudumaraba@yahoo.com

    SvaraRadera