Nu har jag hållit på att sälja ett tag och har fått lite erfarenhet i vilka spel som tenderar gå upp i pris, och varför.
Sedan jag började sälja 2011 har många famicom spel stigit i värde. I vissa fall har de blivit 4 gånger så dyra. Andra spel är relativt billiga fortfarande, vissa har t.o.m. sjunkit i värde.
Kid Dracula (Boku Dracula-Kun) var värt cirka 150 kr när jag började sälja. Låt säga att 125-150 kr sågs som "rimligt". Idag är det värt kanske 250-300 kr. Så det har dubblerat i pris. Med tanke på att spelet är ganska ovanligt, är välgjort, och endast såldes i Japan tycker jag det är rätt billigt.
2011 sålde jag ett löst Holy Diver för 140 kr. Kunden tyckte det var "dyrt men kan väl vara värt det, ser kul ut". Idag får man för en lös kassett betala omkring 700 kr. Jag tror jag bara haft spelet en gång sedan dess, då såldes det för 500 kr.
Lagrange Point var ett spel som länge såldes för cirka 100 kr löst. Nu har det kommit en översättningspatch och spelet säljs löst för 250 kr. En orsak till detta är för att Retron 5 konsolen, där man kan använda en original-kassett och ladda ner en språkpatch till engelska. Jag tror att Retron 5 har höjt priset på famicom kassetter, eftersom folk måste ju kunna spela spelen de köper.
Gimmick kunde man få boxat för 1000 kr. Jag sålde en kassett 2011 för 500 kr. Idag kostar en lös kassett minst 2000 kr, och boxat kostar det 3000-5000 kr. När jag började sälja frågade jag en besserwisservän varför det japanska inte var värt mer. Han sa "ingen vill ha det, det är på japanska". Besserwissern hade fel (som besserwissers ofta har), det japanska spelet är helt på engelska och har dessutom ett speciellt ljudchip för bättre ljud. Att SCN versionen är så dyr beror enbart på de svenska samlarna som fnyser åt den japanska versionen.
Kommer Gimmick fortsätta gå upp i pris? Inte omöjligt. Gimmick är lite av en "holy grail" som "alla" samlare vill ha. Och den japanska versionen är ju faktiskt bättre än SCN versionen. Dessutom hade besserwissern också fel när han sa att den "japanska är jättevanlig". Den japanska har jag sett två gånger på fem år. Kanske 1 gång på 10 000.
Var dock observant på att det finns folk som gör gimmickrepros och säljer dem som original. Ett sådant fall upptäcktes för 2-3 år sedan från en person i Japan som sålde boxade Gimmick-spel. Han hade gjort en repro, tryckt ut både box och ny etikett på kassetten, bara manual som fattades.
Det finns andra sena SunSoft spel som är lika ovanliga som Gimmick men som inte är lika dyra, huvudsakligen beror det nog på att de inte är lika bra eller på att de har mycket japansk text. Kommer dessa andra spel att gå upp i pris framöver? Kanske, men inte säkert.
Priset på japanska spel kan också gå lite upp och ner beroende på hur yenen står. Just nu är yenen mycket stark mot kronan vilket gör att priserna har gått upp.
Ett spel som kostar 1000 yen i Japan idag kostar oss just nu 85 svenska kronor. Under större delen av 2015 hade det kostat runt 70 kr, och mellan 2013-2014 runt 65 kr. Förvisso stod yenen högre under 2011-2012.
Kan tipsa om att de flesta andra Irem spel är ovanliga. Åtminstone de senare spelen. De tidiga Irem spelen (Sqoon, Kickle Cubicle, Kung Fu etc) är inte jättevanliga men ganska vanliga, och de ligger fortfarande kring cirka 50 kr. Desto dyrare är de senare spelen Metal Storm och de två Hammerin Harry spelen. Guardian Legend är också ovanligt men har legat rätt konstant kring 180-250 kr löst. Image Fight är ett annat Irem-höjdarspel enligt mig, och det kan fås för 50-80 kr om man har tur.
Det finns ett antal riktigt välgjorda och ovanliga shoot'em up spel till famicom också som man rimligen kan förvänta sig gå upp i pris. Crisis Force är den mest kända (förutom det extremt ovanliga Recca) men jag gillade personligen annars Gun-Nac. Det finns fler, såsom Abadox, S.C.A.T. (mission to new york), Gradius II, 1943, etc. Spel som är ovanliga men fortfarande kan fås för 150-250 kr om jag minns rätt.
När ett spel blir känt går det ofta upp i pris. Om det beskrivs positivt av AVGN t.ex. Det som driver priset är att spelet har något av värde.
"Skräpspel" går sällan upp i pris. De spel som beskrivs som skit av AVGN går inte upp i pris. Ett exempel är Transformers: Convoy No Nazo som vi säljer för 50 kr idag och för 40 kr år 2011. Det är egentligen inte ett tråkigt spel (enligt de mest insatta spelkännare), bara väldigt svårt.
Det finns däremot exempel där bra spel som tillhör en serie drar upp sämre spel i serien. Allt som är relaterat till Zelda, Mario och Nintendo är lite extra eftertraktat. Många av de tidiga Nintendospelen är väl inte så speciella egentligen, såsom Wrecking Crew och Popeye. Men de säljer ändå rätt hyfsat för omkring 50 kr styck.
Jag tror att Japanspel Blogg faktiskt har höjt priset på vissa spel. Vissa artiklar har haft hundratals besökare (kanske ännu fler, det var ett tag sedan jag kollade). Vi startade bloggen för att det ofta saknades information om spel som faktiskt var riktigt bra men som var i princip okända.
Tyvärr har en av mina tidiga favoritspel, Labyrinth, fortfarande inte ökat i värde trots allt arbete vi lagt ner på att göra reklam för det... Men varje gång jag tittar på det tänker jag: Nån gång händer det!
Jag skulle kunna gå genom spel för spel och beskriva deras prisutveckling men det skulle bli lite väl omständigt för detta blogginlägg.
Vissa spel har faktiskt även gått ner i pris. Intresset för dem har dalat. I vissa fall beror det på att det släppts omgjorda versioner och folk inte har samma behov av att köpa originalet.
Vill dock säga att jag ständigt förundras över att vissa spel inte är värda mer, då det rör sig om spel som är både ovanliga, välgjorda och roliga. Medan andra spel säljs för vad som i mitt tycke är väldiga överpriser i förhållande till spelvärdet. Denna skillnad är något jag faktiskt stört mig lite på sedan jag började sälja spel. Vissa spelare/samlare köper in sånt som är roligt men billigt och ser sen hur spelen går upp i pris efterhand.
Jag tänker inte ge för mycket tips för jag vill inte driva spekulation och riskera ha fel. Allt jag kan säga är att bra och ovanliga spel tenderar gå upp i pris. Dyra spel tenderar att bli dyrare, medan "skräpspel" tenderar att fortsätta vara "skräpspel". Så jag föreslår att du köper sådana spel som du tycker är roliga och prisvärda och som du blir glad av att se på. Då kommer du inte ångra dig.
/ Fredrik
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar