februari 18, 2014

Information om Famicom Disk System

Vad du behöver veta om du köper famicom disk system
Text av Fredrik Josefsson, copyright Ⓒ Japanspel

Historik
Disk Systemet utvecklades 1985 av Nintendo, för man ville ha möjlighet att spara i spel, samt kunna ha billigare spel. Kassetter var nämligen vid denna tid dyra och kunde inte spara. Det började säljes i början av 1986.

I samband med att Disk System släpptes så placerade man också ut disk stationer, en automat som fanns i olika butiker där folk kunde stoppa in en egen disk, betala 500 yen, och välja ett nytt spel att skriva in på disken. Man fick sedan av butiken nya etiketter samt manual.

Att diskar går att skriva om är en medveten funktion i diskar som utvecklades så man skulle kunna spara sin position i spel, såsom The Legend of Zelda.

Snart kom dock Nintendo på att de kunde sätta in batterier i vanliga kassetter, som man gjorde i EU/USA versionen av Zelda, och då behövde man inte längre kunna göra detta med diskar.

Inom 2 år så hade också kassetter utvecklats så att det gick att få in mera data på dem, och de blev mycket större än vad man kunde få in på en diskett. Ju större spel, desto mer behövs även laddas, och varje disk laddning kräver minst en läsning av disk systemet. Detta tar lite tid. Många spel har också en A och en B sida, så man får ta ut disken och byta sida.

Tekniskt kunniga personer upptäckte snart att man kunde använda disk systemets skrivfunktion för att skriva om hela diskytan, och därmed piratkopiera diskar. Detta pirat-sätt blev ganska populärt i Japan och inte så bra för Nintendo.

Pga alla dessa faktorer släpptes under 1988 allt färre spel till FDS, och under 1989 endast cirka 15 spel. Totalt släpptes under dess livstid omkring 200 spel.

Mer information om spel och skillnader
Under de år som Disk System var aktivt släpptes omkring 200 spel. Detta inkluderar vissa spel som man tidigare haft på kassett och återutgav som en budgetvariant. Bland dessa finns Dig Dug I & II, Galaga, Galaxian, och Baseball som faktiskt var populärt i Japan. Ett av dessa återutgivna spelen är Clu Clu Land som nu är det mest ovanliga FDS spelet med ett värde på 10 000 kr eller mer.

Vissa återutgivningar gjorde man om lite från originalet. Till exempel Ice Climber som har en möjlighet att välja bana, eller VS Excitebike som är som Excitebike med ett 2-player läge.

Andra spel gavs endast på Disk System och släpptes inte i någon annan form. Vissa av dessa spelen är väldigt välgjorda. Bland annat är det Konamis spel Ai Senshi Nicole och Miracle of Almana, men även Nintendos Super Mario Bros 2, som vi senare lärde känna som "Lost Levels".

Många spel gavs ut på disk system i Japan och senare på kassett i USA/Europa. Till exempel Bubble Bobble, Crackout, Green Beret ("Rush'n Attack", dock med vissa försämringar), Castlevania I och II, Moero Twinbee ("Stinger", dock utan 3-player läge) och många andra.

Det gavs även ut många enklare spel som man kan kalla budgetspel. Tämligen simpla pusselspel eller plattformsspel, såsom Kick Challenger: Air Foot, Exciting Billiard eller the Puzzle Monitor. Vissa av dessa spel är roliga, andra är märkliga, medan vissa inte är mycket att ha.

Famicom Disk System använder i många fall den extra ljudkanal som famicom kan erbjuda. Detta ger lite extra ljudeffekter i vissa spel. Bland dessa är intromusiken i Legend of Zelda, musik i Castlevania II, och vissa ljudeffekter i Kid Icarus. Se två videos vi har gjort längst ner på sidan.

Några av Nintendos spel har sparfunktion i sin japanska disk version, men inte i kassettform. Exempel på detta är Metroid och Kid Icarus som har en lösenordsfunktion i sin kassettversion.

Tekniskt
Famicom Disk System använder en specialgjord typ av diskar, baserat på det japanska företaget Mitsumis Quick Disk. Till skillnad från Sonys diskformat (3,5 tum "floppy") läses Quick Disk och famicom diskar linjärt, liknande en musikkassett eller LP skiva. En Sony floppy läses i "random access" vilket förenklat innebär att den kan hämta data var som helst från disken. Famicom Disk formatets linjära läsning kräver istället att disken läses från början till slutet. Quick Disk format är inte kompatibelt med Sonys 3.5" diskar. Diskarna har inte heller samma storlek. (för mer info, se http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_floppy_disk )

Restaurering, felmeddelande, osv.
Det finns en rem inuti systemet som är av gummi. Det blir liksom all gummi gammal och faller sönder. Det är oklart hur länge en rem håller, men den borde hålla minst 5-10 år. Då disk system och twin famicom gavs ut omkring 1986-1988 är det över 25 år sedan. Därför fungerar inte original disk system eller twin famicom, inte ens om de är oanvända, om man inte restaurerar dem.

Famicom diskens linjära lässätt kräver att disk systemet är kalibrerat för att matcha disken. Om disk systemet inte är kalibrerat för disken kommer data läsas för snabbt eller för långsamt, vilket gör att datainläsningen blir korrupt och man får ett felmeddelande. Felmeddelandena man får då är oftast Err 21 eller Err 27. Om en disk inte går att läsas alls får man felmeddelande Err 22. (för detaljerad info om felkoder, se http://www.famicomworld.com/forum/index.php?topic=7142.0)

Av denna anledning kräver disk system kalibrering efter att man har bytt remmen för att den ska börja läsa på rätt ställe i rätt hastighet. Kalibreringen är inte alltid helt enkelt. Dessutom kan diskar ha olika känslighet. Även om vissa diskar fungerar, kanske andra diskar inte fungerar. Ett problem är att pirat-omskrivna diskar inte är lika exakta som originaldiskar och har större sannolikhet att ge felmeddelande.

En skillnad mellan Sonys diskar (PC, Apple) och Famicom Diskar är att famicom diskar inte har någon skyddande metallbit framför den magnetiska disken. De är därför lite extra känsliga. Om man rör vid disken med fingret är det mycket möjligt den inte går att läsa längre. Man kan rengöra den med lite t-röd på en tops, och sedan snurra på disken så att fettfläckar, fingeravtryck och liknande försvinner. Om disken däremot ser ut som att den är skadad med prickar eller repor kanske den är permanent förstörd.
Då disken är magnetisk så förstörs den även av magneter.

Vi rekommenderar att man har diskar i sin original pappersficka när man inte använder den, och undviker att utsätta disken för smuts eller annat som kan skada den känsliga läsytan.

Enligt våra tester fungerar de allra flesta diskar. Om de ger felmeddelanden beror det oftast på att disk systemet inte är rätt kalibrerat.

Länktips:
  • http://www.famicomdisksystem.com/ - info om kalibrering, restaurering, med mera
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Famicom_disk_system
  • Vår artikel om Twin Famicom
  • För fler speltips, se vår blogg eller våra videos på youtube, t.ex. Kid Icarus nedan eller zelda 1.


  • Dandy on famicom disk system



    I have been busy in the last week. Many games to sell and some personal things too.
    In the last weekend I finally got some time to play some games.

    I have previously mentioned that games in top-down perspective is something I enjoy playing. Here is now Dandy, and action/RPG game, that I think was only released on famicom disk system.

    I often write that action/RPG games are "probably playable" without knowing Japanese. It can be difficult to know for sure because sometimes there are hints you need to read. For example, any Legend of Zelda game is pretty hard if you can't read the hints.

    I made a video that shows my initial playing, with live spoken commentary. Not perfect, I know. My microphone isn't that good.

    _

    The house where only one man is standing is actually a shop, but it is only open in daytime. One of the things you can buy there is a potion that will restore your health if you die. You can have a max of 2 potions, and you can see how many potions you have when you press start. In my video, it always says 0.

    After about 6-7 hours, I made it to the end. At this stage I had gotten all the items, weapons and orbs.  The game saves right before, so if you reload you can see the ending again, which I did. I think I found a bug in the ending screen too.

    Here is the ending:

    _

    I think the game is pretty fun. I didn't have any problems finishing it without understanding Japanese.
    The loading times may be annoying to some people, but I didn't mind.