Text av Fredrik Josefsson, copyright Ⓒ Japanspel
Får ej återges utan tillstånd. Vid citering, länka alltid till denna sida.
Detta är en Twin Famicom-konsol. Vi säljer dessa för mellan 1000-1500 kr ungefär. Man kan kanske tycka att den är dyr, men det finns en god anledning.
En Twin Famicom består av ett famicom disk system och en famicom kassett uttag. För mer information om disk system rekommenderas den välgjorda entusiastsidan
http://www.famicomdisksystem.com/
Twin Famicom gavs ut på licens av Nintendo, 1987. Den har vanliga RCA uttag som fungerar på svensk TV (till skillnad från original famicom som behöver modifiera).
Förutom denna vanligaste grå/mörkröda modell, gavs det även ut en så kallad Turbo-modell som har turbo handkontroller och är svart med grön rand; en röd modell, och en ovanlig röd turbo modell som är rätt dyr.
Twin Famicom eller Disk System?
Vi får ofta frågor om vilket som är bäst: en famicom+FDS (Famicom disk system), eller en Twin Famicom. Här är några punkter att tänka på:
(+Twin) En Twin Famicom har bara en strömadapter. En Famicom+FDS kombo kräver två strömadapters.
(+Twin) En Twin Famicom behövs inte moddas. Den har redan två RCA-utgångar, till skillnad från famicom.
(+Twin) En moddad famicom kan ha lite sämre bild än twin famicom, beroende på famicom konsolen och på modden. En Twin Famicom har visserligen också svaga "jailbars" (vita vertikala ränder) i bilden, men inte lika mycket som en famicom kan ha.
(+Twin) Det finns fyra olika Twin Famicom modeller, varav tre är vanligt förekommande.
(+Twin) En Turbo Twin Famicom har turbo handkontroller, och är den enda original famicom/NES konsol som har detta.
(=) Prismässigt så kostar en moddad famicom + ett restaurerat disk system ungefär samma som en väl fungerande twin famicom.
(=) Vissa föredrar original-utseendet, dvs den röd/vita famicom konsolen. Andra tycker att twin famicomen ser "sexig" ut.
(=) Tillförlitligheten är ungefär likadan. En Twin Famicom är internt samma som ett disk system och en famicom bredvid varandra. Man kan till och med skruva ut själva disk enheten och byta med disk enheten inuti ett disk system.
(+FC) En Famicom kan man ersätta med den senare modellen AV Famicom, vilket kan vara bekvämt om man vill göra den uppgraderingen någon gång. Däremot kostar en AV Famicom (HVC-101) mer, den brukar kosta närmare 1000 kr med frakt , ström osv.
(+FC) En Twin Famicom har lägre ljudvolym i det fåtal kassettspel som använder Famicomens extra ljudkanal, bland annat Castlevania 3 och Gimmick. Det gäller inte disk spel, utan endast kasettspel. Att fixa detta kräver modifiering av konsolen och det är ingen färdig modd som vi kan erbjuda i dagsläget.
Restaurering
Disk-systemet har en rem som driver motorn, och den faller mer eller mindre sönder efter 10-15 år. Detta problem finns även på andra maskiner från 80-talet, såsom ZX Spectrum. och beror på att remmen är av gummi. Gummi blir mindre elastiskt med tiden.
Information om att byta rem finns på:
http://www.famicomdisksystem.com/tutorials/fds-repair-mod/belt-replacement-adjustment/. Det finns även på andra sidor på nätet. Efter att man tagit bort den gamla remmen, rengjord från alla rester, och satt in en ny rem, så behöver man ofta kalibrera systemet så att diskarna läses som de ska. Anledningen till detta är för att detta tidiga disk systemet inte läser diskar som vanliga floppys med Random Access, utan läser dem linjärt som en LP-skiva. Disk huvudet måste därför ställas in vad gäller hasighet och läshuvudets startposition.
Om denna kalibrering är felaktig kommer diskar att ge felmeddelanden.
Err 22 innebär att ingen data kunde läsas från disken. Detta kan bero på att disken är trasig, att läshuvudet är smutsigt, eller att kalibreringen är grovt avvikande.
Err 27, 21 eller ibland 23 innebär att data kunde hämtas, men att den inte var korrekt. Detta brukar indikera att disk systemet och disken inte är tillräckligt nära kalibrerade.
Andra vanliga fel man kan stöta på är: Err 07, om man vill starta spelet med B-sidan istället för A-sidan. Err 02, om man glömt stoppa in ströadaptern i disk systemet eller batterierna i det är slut (detta fel får man inte på en twin famicom).
Att byta rem på ett disk system / twin famicom och kalibrera kan ta upp mot en timme, eller längre beroende på om den inte fungerar invändigt. Disk Systemet är också huvudsakligen mekanisk med metalldelar, som behövs smörjas och kalibreras exakt.
Man kan även behöva fixa handkontroller. Twin Famicom har, i likhet med famicom konsoler, handkontroller som sitter fast i konsolen och inte går att byta utan att skruva upp konsolen. I detta fallet fixade vi till handkontrollens gummi med lite ledande färg.
Vi erbjuder full garanti på vår restaurering och kalibrering. Men om disken är trasig så hjälper det inte att kalibrera systemet.
Disk-spel
Det gavs ut strax över 200 spel till disk system. Här till höger ser vi Zelda, Marios Bros 2, Metroid, Kid Icarus och Zelda 2. I Japan kom dessa spel bara ut på Disk System, förutom Zelda 1 som senare även gavs ut på Famicom-kassett (dock är den ovanlig). Mario Bros 2 är som bekant det som kallas "Lost Levels" här i väst.
Eftersom disk-systemet har en sparfunktion så har dessa spel det också. Man kan alltså spara i både Kid Icarus och Metroid, och behöver inte lösenord. Det finns även andra skillnader, såsom musikskillnader eller skillnader i svårighetsnivån. Språket i spelen är japanska. Några bilder från Kid Icarus slutsekvens finns att se på vår Facebook-sida här.
Förutom dessa spel finns många andra bra spel som bara gavs ut på Disk System och som därmed aldrig släpptes utanför Japan. Vi har skrivit några spelartiklar om några av dessa okända spel, håll gärna utkik efter fler.