december 15, 2024

Att blåsa i spelen


För några år sedan spreds en artikel i speltidningar som sa att det inte gör någon nytta att blåsa i spel. Och att det dessutom kan skada spelet.

Jag kan väga in i detta, som professionell speltestare. Känns konstigt skriva det, men mitt yrke är ju att sälja spel, och det innebär att testa dem. Jag testar mer än 99% av alla kassettspel jag säljer. Enda undantagen är kunder som säger de kan rengöra och testa själva, eller i ett fåtal fall per år där boxade spel måste skickas snabbt (boxade spel fungerar i princip alltid ändå).

Att blåsa på ett spel skapar fukt, vilket gör att det får bättre kontakt. Fukt är även en lättare rengöring, vilket var anledningen att vi blåste på 1990-talet. Det är inte heller omöjligt att små dammpartiklar försvann genom blåsning.

Det är denna bild som anses bevisa att blåsning förstör spel:


Men faktum är att blåser man på spel och sätter in i konsolen så torkas utandningsluften bort. Han som gjorde detta experiment blåste bara på dem och lät dem ligga, vilket inte är hur man gör i verkligheten.

Det bästa beviset för att blåsning inte förstör spel är att väldigt få spel från den tiden är förstörda. Jag brukar rengöra och testa spel först efter de är sålda, eftersom det är så få som inte fungerar. I de fall de inte fungerar är det antingen något chip som gått sönder (okänt varför, möjligen är det statisk elektricitet eller att konsolen på något märkligt sätt förstört det) eller så är någon av de små ledbanorna på kortet av. 

Skador på ledbanor tror jag beror på slitage när man sätter in spel i konsolen och möjligen vickar på dem mycket, men det är så pass ovanligt att det troligen kräver något utöver det vanliga. Som att man spelar på en dåligt utformad klon, eller att man tar av skalet på konsolen och vickar som en galning.

De där kontaktytorna längst ner är väldigt resistenta. Det krävs mer än lite fukt för att orsaka permanent skada. Man kan alltså fortsätta blåsa i spelen utan att ha dåligt samvete. Han som gjorde experimentet hade fått sin kassett till nyskick genom att torka av det med en tops.

Av Super Famicom spel fungerar runt 99%. Famicomspel brukade alltid fungera men på senare år verkar det ha blivit lite mer problem så jag får kanske sänka det till 98%. 

Med det sagt så är blåsandet inte en bra metod att rengöra spel. Mycket bättre är att rengöra med en tops. I början var rådet att använda elektronikrengöring, men just elektronikrengöring skulle jag avråda från, eftersom det är så mycket gifter i den sprejen att man inte vill ha det överallt i lägenheten. Så vitt jag kan bedöma kan man lika bra fukta sin tops lite med vatten. Egentligen kan man troligen använda vad som helst, bara man inte tar så mycket att kladdas runt till det gröna på kortet.

DS spel är något mer benägna att inte fungera, eftersom kontaktytorna blir slitna på det. GB och GBA spel är tyvärr också oftare trasiga, eftersom det kommer in vätska eller kanske rengöringsmedel som hamnar på baksidan av kretskortet och med tiden förstör det. 

För den som har spel som inte fungerar så kan vi erbjuda att kolla på det. Ofta beror det på

  1. Rengöring av kontaktytorna. Och fungerar det inte: ännu mer rengöring. Jag brukar använda CIF Cream. Jag brukar även vara ganska hårdhänt i att dra runt kassetter i konsolen för att rensa bort sega rester och för att skapa kontakt.
  2. Eller eller fler ledbanor som gått av. Använd en multimeter och mät alla ledbanor.
  3. Ett chip som är sönder. Om du har i kretskortet utan skal, prova känn på chippen. Om något blir väldigt varmt (så att det är obehagligt röra på det) så är det kortslutet och måste bytas. På en del chip kan man byta ut minneschip (RAM-minne), men det finns även chip som skapats just för spelet och som alltså inte kan bytas, såvida man inte flashar ett eget (vi kan göra detta, men det kostar mer och då är spelet inte "original" längre). 
  4. Det kan också vara så att det inte är spelet det är fel på, utan konsolen. Jag har haft Super Famicom konsoler som fungerar med alla spel utom ett.

Till det kan nämnas att man ibland gör dumma saker, som att vissa spel tar några sekunder starta, vilket gör att man kanske tror det inte startar. 

Det finns kunder som undrar om läckande batterier förstör spel. Många NES och SNES spel har ju batterier i sig, liksom GB spel. Jag kan åtminstone säga att jag inte sett detta i NES och SNES spel, eftersom dessa batterier inte verkar läcka. Jag säger inte det är omöjligt, men jag har inte sett det. På Game Boy finns det batterier som ser bubbliga ut och lite blåa med vita fläckar i kanten, men ännu inget fall som förstört kassetten. Man behöver alltså inte byta batterier i förebyggande syfte. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar