juli 13, 2013

Skillnader mellan NTSC och PAL

Text och bild av Fredrik Josefsson.
Får ej återges utan tillstånd. Vid citering, länka alltid till denna sida.


NTSC är det som används som TV standard i USA och Japan, och PAL är standarden i Europa. NTSC går i 60Hz och PAL går i 50Hz. Detta har att göra med hur ofta bilden kan uppdateras. En uppdatering på 50Hz gör att bilden flimrar mer än om den är i 60Hz.

Spel som är gjorda för en NTSC konsol i 60Hz och spelas på PAL konsol går långsammare än vad de gjorde ursprungligen (16,67% långsammare). Detta kan påverka både spelet och/eller musiken.
Många spel PAL-optimerades när de släpptes i Europa så att hastigheten skulle vara likadan. Detta krävde att spelet programmerades om, och brukar inte vara 100-procentigt. Till exempel så är NTSC versionen av Super Mario Kart ett par procent snabbare än PAL versionen trots att det är PAL-optimerat. En annan skillnad är att den välkända musiken i Super Mario Bros 1 går snabbare i original än vad det gjorde i Europa.
Det var nästan bara Nintendo som PAL-optimerade sina spel, så spel gjorda av andra utvecklare är ofta långsammare i sin PAL versioner. Mega Drive spel optimerades ofta inte heller, vilket gör att NTSC versioner av Mega Drive spel går betydligt snabbare.

Men PAL har högre upplösning -- 625 bildrader mot 525. Därför tryckte ihop bilden lite när man släppte NTSC-spel som PAL. PAL-spel har därför en svart rand upp och nere på bildskärmen, som man kan se på bilden nedanför.

Allt detta gör att det är bättre att spela spel i 60Hz NTSC.
Förr i tiden kunde de flesta TV-apparater inte få in NTSC-bild. De gav då en svart/vit bild. De senaste 10-15 åren har däremot de flesta TV-apparater inga problem att visa NTSC-bild.

För att spela i 60Hz kan man antingen köpa en japansk eller amerikansk konsol, eller så kan man låta oss modifera er PAL-konsol. På SNES och Saturn är det en relativ enkel modifiering med en liten switch. Se vår moddningssida i menyn för mer info.PAL-spel som är PAL-optimerade kommer dock eventuellt glitcha om man spelar dem i 60Hz.


Däremot är det svårare att modifiera en N64 konsol, så vi rekommenderar en japansk eller amerikansk N64 konsol för att spela NTSC-spel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar