september 04, 2013

Tenchi Muyo! RPG till SFCDet finns många strategispel som aldrig släppts utanför Japan, ett av dem är Tenchi Muyo! Game Hen, som även kallas Tenchi Muyo RPG i och med den inofficiella översättning som gjorts. Spelet utvecklades av Banpresto och släpptes till Super Famicom 1995.

Om man har sett på animen eller läst mangan så känner man nog igen de flesta karaktärer som presenteras under spelets gång: huvudpersonen Tenchi, Prinsessan Ayeka, den närgångna demonen Ryoko, rymdpolisen Mihoshi, katt-kaninen Ryo-Ohki med flera. Men det introduceras även två nya karaktärer som aldrig påträffas tidigare: tjejerna Mizuki och Kusumi.


Tenchi Muyo! RPG - titelskärm Tenchi Muyo! RPG - välj spelareTenchi Muyo! RPG - första kartan
Dessa skärmdumpar kommer från den engelska översättningen som vi kan flasha till fysisk original-kassett.


Kusumi är en gammal klasskamrat till vetenskapskvinnan Washu som är ute efter hämnd. Under spelets gång slåss man mot monster som är framkallade av Kusumi, men även av Mizuki - tjejen som plötsligt dyker upp i första scenen. Hon fungerar först som Kusumis utsända för att göra smutsjobbet; bland annat att kidnappa prinsessan Sasami (även känd som Pretty Sammy).

Men då Tenchi och gänget lyckas rädda Sasami så anses Mizuki ha misslyckats med sitt uppdrag. Hon överges därmed av sin chef som då istället kidnappar Ryoko. Tenchi och gänget tar då över stackars Mizuki på sin sida som först nu blir en spelbar karaktär. Med hjälp av hennes kunskaper och Ryo-ohkis förmåga att förvandla sig till ett rymdskepp, följer gänget efter den hämndlystna Kusumi då hon flyr iväg till månen för att fortsätta sina planer.

Tenchi Muyo! RPG - titelskärm Tenchi Muyo! RPG - välj spelareTenchi Muyo! RPG - första kartan
Dessa skärmdumpar kommer från den engelska översättningen som vi kan flasha till fysisk original-kassett.


Man spelar på ett rutnät snett ovanifrån och alla karaktärer har olika egenskaper; fördelar och nackdelar. En del är naturligt svagare, andra är lite långsammare, medan andra kan röra sig mer fritt. Man kan levla sina karaktärer upp till level 8 men egenskaperna är bestående oavsett level. Däremot så är man begränsad till fyra karaktärer per match.

För att en karaktär ska levla behöver han eller hon slå det avgörande slaget så att ett monster dör. Så som i många andra spel har varje karaktär unika attacker och magier som utökas allteftersom att var och en i deras level ökar.

Spelet är ganska kort i jämförelse med många andra strategispel men även om det går relativt snabbt att komma fram till slutet så finns det många speltimmar att hämta och olika karaktärer att hitta på vägen. Man har möjligheten att gå tillbaka till platser man redan har besökt.

Tenchi Muyo! RPG - slutskärm

Om man gillar serien sedan tidigare så kommer man inte att bli besviken. Det finns mycket dialog och kemin mellan karaktärerna känns ofta igen. Spelet är mycket välgjort, och även om dialogen lätt känns lite rörig då de alltid tilltalar varandra vid namn och hederstitlar, är man ganska förlåtande när man väl kommer igång att spela. Och det är dessutom svårt att sluta.

Tenchi Muyo! RPG är nämligen ett jämförelsevis lättsamt strategi-RPG där man slipper tung story som många andra spel inom samma genre kan ha. Så om man är nyfiken på hur den här typen av spel fungerar så kan denna titel vara en bra inkörsport till tyngre och definitivt längre strategi-RPG.

text av Kristin Loman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar