april 01, 2013

Rengöring av kassetter

Text och bild av Fredrik Josefsson, copyright Ⓒ Japanspel

Fungerar inte kassetten? Lite rengöring fungerar i 75% av fallen, och hård-rengöring fixar ytterligare 24%. De flesta spelen som säljs av oss är rengjorda, men ibland kan det krävas ytterligare lite beroende på spelkonsol. Ibland auktionerar vi ut spel som "ej rengjorda, befintligt skick". Då behövs också rengöring. Den klassiska metoden för att få spel att fungera, att "blåsa i kassetten", fungerar ibland, men den rengör dock inte från gammalt smuts.

En Super Famicom- eller GameBoy-kassett kan man skruva upp med en Gamebit (3.8 mm) vilket gör det enklare, men den metod som visas här nedan räcker ofta långt.

Enkla instruktioner för hur man rengör en Famicom-kassett
(Bilderna går att klicka på för att förstora)Den här kassetten är lite smutsig inuti. Det kan vara mycket värre. Är den mycket smutsig bör man inte smutsa ner sin konsol med den. Vi rekommenderar alkoholen isopropanol för att den är billig, relativt harmlös och inte leder ström. Det finns på kjell&co. Man kan även ta lite vanligt vatten. Använd inte aceton eller bensin för det är frätande på plast.

Doppa topsen och dra runt den på båda sidor. Ta i rejält, och dra flera gånger snabbt och hårt.
Använd den torra sidan att torka av med. Man kan behöva använda ett par tops för ett spel.Detta spel blev lite renare. Upprepa efter behov. Så länge man fått bort det värsta brukar det vara okej. Helt rent blir det inte med denna metod, men den är säker och enkel. Efter rengöring kan man även dra runt kassetten lite hårdhänt i konsolen.
Givetvis inte orimligt hårt, men tryck ner den rejält fram och tillbaka ett flertal gånger.

Om kassetten vägrar starta, och det sitter mycket svarta fläckar man inte kan få bort, så hjälper det om man kan skruva upp kassetten, och då använda t.ex. ett kraftigt suddgummi eller annat. Var dock FÖRSIKTIG om ni testar KRAFTIGARE RENGÖRINGSMEDEL såsom svinto, spisrengöring och dylikt och se till att ALLA RESTER I SÅ FALL ÄR BORTA innan kassetten sätts in i maskinen igen. Gör det på eget ansvar och tänk på att ämnen så som aceton och bensin är frätande på plast.

För famicom-kassetter som inte går att skruva upp kan man även skrapa lite försiktigt med en liten skruvmejsel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar